blog | hpu | domeinkapers op de kust
Domeinkapers op de kust

Domeinkapers op de kust

door Arjan Meulenbrugge

 

Domeinkapers op de kust

Gisteren werd ik gebeld door Domein Registratie Nederland, klinkt als Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (ook wel SIDN), maar het werd me  al snel duidelijk dat het hier echter om een commerciële partij ging, die zich qua acquisitiefraude op het randje begeeft.

Wat was nu het geval?
Een vriendelijke doch gehaaide jongeman (we noemen hem voor het gemak Mart) aan de andere kant van de lijn wist mij te vertellen dat er een bedrijf een domeinregistratie had ingediend.

Op zich niet zo bijzonder zou je zeggen, maar waarom worden wij als Registar van de SIDN dan gebeld? Dat bleek achteraf een foutje van Mart.

Om het hele verhaal als leek te kunnen begrijpen zal ik je eerst kort het normale proces van een domeinregistratie proberen uit te leggen. Een domeinregistratie breng je onder bij een hosting- en/of domeinprovider, veelal kan dit via een online aanvraag formulier of module. In principe kan iedereen (dus zowel personen als bedrijven) elk beschikbaar domein vastleggen. Er zijn diverse landextensies uitgesloten, omdat deze alleen geregistreerd kunnen worden door personen of bedrijven, die woonachtig zijn in dat land. In dit geval ging het om een vrije extensie, een .net domein, aan deze extensie zitten geen bijzondere voorwaarden.

Mart wist mij te vertellen dat een bedrijf was die zogenaamd (!) een aanvraag had ingediend voor bedrijfjansen.net, waar bedrijfjansen.nl reeds bij ons was ondergebracht. Omwille van privacyredenen gebruik ik als voorbeeld bedrijfjansen en niet het echte domein.

Ik vroeg Mart waarom hij ons dan belde, hij vond het eerlijker om bedrijven die een .nl in het bezit hebben, de "kans" te geven om andere extensies zoals het .net domein ook in handen te krijgen. Ik vroeg Mart, maar wie is dan het bedrijf dat het .net domein probeerde te registreren. Mart: "Dat kan ik u helaas niet vertellen." Precies het antwoord dat ik het verwacht. Er is namelijk helemaal geen bedrijf die het domein bedrijfjansen.net wil registreren!

Dit is een "slimme" verkooptruc om ondernemers en bedrijven geld afhandig te maken. Een aantal jaar geleden zijn vergelijkbare bedrijven aan het werk gegaan om .nl eigenaren langs te bellen met een vergelijkbaar verhaal, echter werden er toen bedragen van circa € 250,- genoemd, waar het nu om een fractie van dit bedrag ging.

SIDN wist mij te adviseren om alle gevallen inzake frauduleuze domeinregsitraties te melden op Fraudemeldpunt.nl.

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen gekregen, gebruik dan het onderstaande formulier.Er zijn nog geen reacties!